19 rujna, 2007

Nema više školskog gaja Ružica


Oko 500 stabala crnoga bora, starih više od 80 godina, posječeno je u samom središtu Zagvozda za potrebe gradnje autoceste.


Šok i nevjerica na licima Zagvožđana koji su se zaustavljali uz samu prometnicu, ne vjerujući da se tako nešto radi. Ono što je Splitu Marjan, Zagrebu Tuškanac, Zagvozdu je bio školski gaj Ružica.

- Još davne 1928. učenici su zajedno sa svojim učiteljima sadili borove. U Ružici je bio botanički vrt, trim-staza, bila je ovoljetna učionica OŠ Zagvozd - komentirao je Jurica Bartulović iz ekološke udruge.
To su bila pluća Zagvozda. Za potrebe HAC-a, IPZ iz Zagreba izradio je projekt gradnje autoceste i prilaznih cesta. Borovina koja je ispiljena “smetala je” novoj cesti koja će spajati tunel Sveti Ilija i cestu prema Imotskome. U desecima mjesta samo od Šestanovca do Zagvozda trasa autoceste je izmještena i nastojalo ju se odmaknuti iz samog središta. Nažalost, ovdje se očito za takvo što nije imalo sluha. Zakazale su i općinske vlasti Zagvozda koje nisu prepoznale važnost zaštite takvog prirodnog okoliša.

- S obzirom na čvor Zagvozd, buduću poslovnu zonu, tunel Sveti Ilija, morali smo nešto žrtvovati. Svejedno je kuda će cesta prolaziti. Bolje da smo žrtvovali šumu nego poslovnu zonu - rekao je načelnik Miroslav Gaće.

A da se pravodobno reagiralo, možda se moglo puno toga riješiti i na ovom dijelu cestu izmjestiti dvije stotine metara zapadno.

- Iz ekoloških razloga sam tražio da se ova šuma zaobiđe. Ova ekošuma je bila doista nešto vrijedno. Mi smo samo u posjedu. Struka je odlučila. Za ovo postoji parcelizacijski elaborat. Hrvatske šume su dale uvjete građenja jer je HAC tražio prenamjenu zemljišta od države. Poslali smo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva očitovanje. Mi možemo samo sprovesti ono što oni odluče. Hrvatske šume će sada napraviti izračun štete i podnijeti odštetni zahtjev za to što se radi. Ova je šuma u vlasništvu Hrvatskih šuma - rekao je voditelj Hrvatskih šuma - ispostave Imotski inžinjer Živko Bubalo. Ovaj ekološki zločin koji se, nažalost, dogodio u Zagvozdu opomena je svima onima koji odlučuju u ime mnogih. Ispiljeni borovi tek su nijemi svjedoci ljudske ne humanosti i uništavanja prirode.

Preneseno iz:
www.jutarnji.hr