24 studenoga, 2007

Večer Zagvožđana u Splitu

Biokovske zvončice

Održana je Večer Zagvožđana u splitskom hotelu Marjan.U Splitu živi oko 1800 Zagvožđana pa je logično da imaju i svoju Večer gdje Udruga Zagvožđana, organizator ovog skupa, nastoji osmisliti lijep način kako povezati Zagvožđane u ovom gradu. Tako je održana i humanitarna aukcija prodaje slika splitskih umjetnika među kojima je svakako i naša Julija Stapić Katić koja je darovala dvije slike. Ukupno je prikupljeno 10 tisuća kuna. Održana je i tombola a glavnu nagradu laptop računalo darovala je zagvoška graditeljska firma „Škiljo Gradnja“. Pogledajmo nekoliko snimaka sa ove večeri, koje je snimio Goran Lišnjić – Goce.
Aukcija slika


Zabavljao nas je Jole


Djevojke i lutrija


Dobitnica glavne nagrade


Načelnik Zagvozda Miro Gaće, predsjednik Općinskog vijeća Zagvozda Neno Čagalj i predjednik Udruženja Zagvožđana Ivan Čagalj(stoji)

(da bi vidjeli uvećane slike kliknite na njih)
============================================

Sinoć, 23.11.2007., u hotelu Marjan održana je peta jubilarna Noć Zagvožđana koja je okupila oko 400-tinjak Zagvožđana i njihovih prijatelja. Posebnost ovogodišnjeg susreta je premijerno predstavljanje zagvoške narodne nošnje, pa su tako, osim susreta s prijateljima, Zagvožđani imali razloga za slavlje, koje je uz lutriju, grupu Bolero i Jolu, potrajalo do jutarnjih sati.
I ove godine organizator susreta je Udruga Zagvožđana iz Splita, a njen predsjednik Ivan Iko Čagalj kazao nam je nekoliko rečenica o ideji obnavljanja zagvoške narodne nošnje:

Udruga Zagvožđana u Splitu u skoro vrijeme planira osnovati i kulturno umjetničko društvo Zagvozd, u čijem će sastavu biti folklorni ansambl i klapa, a predstavljat će se u upravo u svojim autohtonim narodnim nošnjama, čija je cijena ženskog i muškog kompleta 23.000 kuna. Dio novca već je sinoć prikupljen prodajom lutrije i devet umjetničkih slika.
Noć Zagvožđana nije propustio ni načelnik općine Zagvozd Miroslav Gaće, koji je iznimno bio zadovoljan velikim odzivom ljudi njegovoga kraja.

Vijest objavila:Radio Dalmacija