28 lipnja, 2009

Međunarodni dan biološke raznolikosti i dan zaštite prirode

Brojna događanja 25.svibnja ove godine započela su promenadom Limene glazbe Zagvozd, prezentacijom "Bilje Biokova korisno za čovjeka", te likovnom radionicom za djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta iz Zagvozda. Radionica i prezentacija su organizirane u suradnji sa Osnovnom školom Zagvozd. Likovni radovi su predstavljeni na izložbi koja je otvorena kasnije tijekom dana na Trgu glumaca u Zagvozdu

Nakon toga održan je okrugli stol na temu "Mogućnost razvoja agroturizma na području Zabiokovlja", gdje su predavanja održali Joško Stella, pročelnik Upravnog odjela za turizam Splitsko – dalmatinske županije, koji je održao predavanje o Strategiji razvoja ruralnog turizma Splitsko-dalmatinske županije, Robert Bačac, direktor konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre, o razvoju ruralnog turizma – iskustva Istre, te Jeny Hansel predsjednica Udruge "DEŠA" Dubrovnik, koja je govorila o projektu svila. Izlaganje predavača prošlo je u zaista velikom interesu za ovu prezentaciju, kako medija tako i posjetitelja.

U narednim satima otvorena je izložba suvenira, tradicijskih i ekoloških proizvoda, kojeg su posjetitelji mogli razgledati, te se pobliže upoznati sa bogatstvom svoga zavičaja.
U sklopu kulturno –umjetničkog programa predstavljene su pjesme i plesovi podbiokovlja i zabiokovlja, na kojem su sudjelovali KUD "Dikovača" Zmijavci, Udruga pjevača gangaša župe Katuni-Kreševo "Radobilja", Folklorna sekcija i klapa OŠ "Zagvozd", Hrvatska kulturna udruga "Kralj Tomislav" Tomislavgrad – BIH, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo "Fra Jozo Križić" Roško Polje – BIH, KUD "Seljačka sloga" Vinjani Donji, KUD "Pleter" Dugopolje, Guslar Zoran Strujuić Srijane, Klapa "Podgora", te Klapa "Murtela".
Trg glumaca bio je prepun zahvaljujući velikom broju sudionika ali i dobrom odazivu posjetitelja. Manifestacija je završila zabavnim programom i pučkom feštom do dugo u noć uz mađarski gulaš, kojeg su pripremili mađarski Hrvati iz grada Soprona.

Više fotografija na ovom linku